Louisa

Louisa is de bestandsserver van Sint Jansbrug. Ze staat in de IWR en is toegankelijk via het Sint Jansbrug netwerk. Daarnaast kun je ook op afstand in Louisa.

Mappenstructuur

Louisa bestaat uit een aantal mappen:

Toegang

Van binnen Sint Jansbrug

Windows

Je kunt Louisa vanaf een Windows-PC of laptop bereiken door in de adresbalk van Windows Explorer naar \\LOUISA te navigeren. Er zijn gevallen bekend waarop dit niet werkt. Soms zijn die problemen op te lossen door in je internetbrowser naar http://louisa of http://192.168.0.3 te gaan en een beveiligingsuitzondering toe te voegen. Soms helpt het ook om Louisa te ‘ping-en’. Dat kan via het commando ‘Uitvoeren’/’Run’ (Windows-toets + R), dan cmd te typen en op Enter te drukken en vervolgens het commando ping louisa of ping 192.168.0.3 uit te voeren. Probeer hierna opnieuw te verbinden via \\LOUISA. Als dat niet lukt kun je proberen om (in de adresbalk van Windows) te navigeren naar \\192.168.0.3.

Mac

Je kunt Lousia vanaf een Macbook / iMac bereiken door een finder venster te openen en de toetscombinatie ‘command’ + ‘k’ in te drukken. Een andere manier is met het finder venster als actieve venster in de topbalk op ‘ga’ te klikken om vervolgens ‘verbind met server…’ te openen. Eenmaal in het ‘verbind met server…’ menu typ je ‘LOUISA’ of ‘192.168.0.3’.

Van buiten Sint Jansbrug

Toegang van buiten het Sint Jansbrug-netwerk gaat via sFTP: secure File Transfer Protocol. Hiervoor dien je een FTP-client op je computer te installeren. FileZilla is een goede. De verbindingsinstellingen zijn als volgt.

Instelling Waarde
Server-adres / host sftp://louisa.sintjansbrug.nl
Gebruikersnaam Jansbrug-ID, zoals jan.lid
Wachtwoord Wachtwoord van je Jansbrug-ID
Poort 22

Wanneer je de eerste keer verbinding maakt zal je FTP-client vragen of je de verbinding (of hostsleutel) vertrouwt. Kies ‘ja’ zodat de verbindingssleutel wordt onthouden.

Mappenstructuur

De mappenstructuur via sFTP is iets anders dan via verbinding via Windows Explorer. In onderstaande tabel staan de twee naast elkaar. Wanneer je verbinding maakt kom je standaard uit in je eigen map, bijvoorbeeld /home/j/jan.lid.

Map via Windows Explorer Map via sFTP
\archief /home/archief
\backups /home/backup
\install /home/install
\jan.lid /home/j/jan.lid
\multimedia /home/multimedia
\shares /home/groeperingen
\transfer /home/transfer